Skip to content Skip to footer

Park

andro

Orsula

arheološki lokalitet, panoramski vidikovac, ljetna pozornica..

Dubrovačka ljetna pozornica Orsula je park s uređenim amfiteatrom smještena na okomitoj klisuri 200 metara iznad mora sa prekrasnim panoramskim pogledom na jedan od najljepših gradova na svijetu.

Park Orsula je neuobičajena priča o povijesti, muzici, entuzijazmu pojedinca i njegovoj upornosti u borbi sa sustavom. Mjesto je to gdje muzika ima prioritet, gdje ona ne remeti javni red i mir, a s druge strane, gradska vreva ne remeti svirku. 

Cijeli je kompleks nastao u kamenjaru iznad dubrovačke povijesne jezgre te je specifičan baš po tome što je nastao ručnim radom, kroz posljednjih 20tak godina, načinom koji odstupa od danas uvriježenih načina gradnje i oblikovanja javnog prostora, te je zato unikat.

Na lokalitetu se nalaze ostaci crkvice Sv. Orsula iz 14.stoljeća uz koju prolazi povijesni karavanski put, nekoć jedini kopneni prilaz Gradu. Lokalitet danas objedinjuje tri društvene funkcije: panoramski vidikovac, ljetna pozornica i arheološki lokalitet. Park je stalno otvoren za javnost a izvedbe se organiziraju navečer, otprilike jednom tjedno, tijekom ljeta. Amfiteatar ima kapacitet 500 od mjesta, koncerata bude 20-ak godišnje, a programska ideja bazira se na njegovanju koncertne kulture gdje je granica koja se ne prelazi ona koja razdjeljuje umjetnost od šunda.